Wij bouwen aan het museum voor de generatie van ‘nu’
De Pensionado’s
Zodra je aanschuift bij deze groep van zes goedlachse mannen beland je in de gezelligheid. Ze noemen zichzelf ‘De Pensionado’s’, waarom laat zich wel raden. Ieder heeft zijn eigen verhaal over hoe ze bij het Bevrijdingsmuseum Maastricht terecht zijn gekomen en toch is er een rode draad: ze willen iets betekenen voor de volgende generaties.
Iedere woensdagavond én vrijdag overdag zijn ze in het museum te vinden. De één is bouwkundige, de ander weet alles van elektra en weer een ander knapt de fietsen op die straks een plekje krijgen in het museum. Ze begonnen op woensdagavond en tijdens de coronaperiode kwam ook de vrijdag erbij, ze hadden nog wat meer tijd over tenslotte. Ze beginnen altijd met een kop koffie en een overleg. Wat gaan we vandaag doen? Wie heeft er hulp nodig? En dan aan de slag!
“Dezelfde interesse verbindt ons”
De gemoedelijke sfeer en de gelijkheid zijn een kracht van het hele team dat werkt aan het museum. Bescheiden zijn ze ook, voor dit verhaal hoeft niemand op de voorgrond te treden of specifiek genoemd te worden. “Iedereen kan met elkaar overweg en we zijn allemaal gelijk. Voor de grap zeggen we weleens chef of baas, maar dat heeft niks met hiërarchie te maken. We hebben allemaal dezelfde interesse en dat verbindt. Onze ouders maakten allemaal de oorlog mee, dus we weten uit hun verhalen welke impact de oorlog heeft gehad. Door nu mee te bouwen aan dit museum kunnen we de verhalen levend houden en volgende generaties inspireren.”
Goed voor elkaar zorgen
Dat het een hechte club is, blijkt uit hoe ze met elkaar omgaan. “Wanneer iemand ziek is krijgt hij berichtjes van de anderen. En als je ergens hulp bij nodig hebt, staan we voor elkaar klaar. Dat is heel fijn.” Zo’n goede band is ook niet altijd vanzelfsprekend, weten ze allemaal vanuit hun jarenlange werkervaring. Daarom is het juist zo leuk. De Pensionado’s gaan ook weleens samen eten, met de vrouwen. En natuurlijk zijn er soms discussies of meningsverschillen, maar die lossen ze ook altijd weer op een fijne manier op.
Vrijwilligerswerk zonder verplichtingen
Het is vrijwilligerswerk en dat is op veel plekken een verkapte baan met de nodige verplichtingen en verwachtingen eraan vast. “Dat is hier totaal niet zo. Je hebt de vrijheid om te komen en te gaan, daar ligt geen druk op. Daardoor voelt het niet als een verplichting en komen we juist allemaal graag! Er moeten echt goede redenen zijn om op de klusdagen niet aanwezig te zijn. Dat geeft wel aan hoe gemotiveerd we zijn. De vertrouwensband is heel sterk en we krijgen alle ruimte om te bouwen aan het museum. Het is echt een grote familie!”
“We bouwen het museum voor de volgende generaties.”
Doel van het museum is uiteindelijk dat er interesse gewekt wordt bij de jeugd, zodat ze echt leren wat een oorlog inhoudt en wat er gebeurt. We willen ze wakker maken, laten zien wat er gebeurt als een situatie uit de hand loopt. Het Bevrijdingsmuseum Maastricht is ook anders dan een doorsnee oorlogsmuseum. Daar lees en hoor je veel verhalen en zie je items uit de oorlog. Hier draait het echt om de mechanismen die een oorlog in de hand werken. We willen de jongeren die ons bezoeken laten zien hoe ze beïnvloed worden door (social) media. En de impact daarvan is veel groter dan ze zich realiseren. Dat gaat niet alleen over oorlogen in het buitenland, net zo goed over wat er dichtbij gebeurt. Hoe mensen met elkaar omgaan en hoe makkelijk er een oordeel wordt geveld. De sfeer die we in de bouw en voorbereidingen als team samen creëren en de harmonie waarin we samen werken aan de realisatie van het museum hopen we ook over te dragen aan de bezoekers. Als we met dit museum een snaar kunnen raken, de jongeren écht aan het denken kunnen zetten, kunnen we ook echt het verschil maken.
Help je ons mee?
We kunnen alle hulp goed gebruiken om Bevrijdingsmuseum Maastricht te realiseren. Doneren kan in verschillende vormen: materialen, sponsoring en geld. Je leest er meer over op onze donatiepagina. Wil je meewerken of heb je een vraag?